ESTEVE

1957. godine Francisco Esteve, Manuel Adalid i Antonio Monfort su odlučili da osnuju zajedničku radionicu za izradu gitara. 
Tradiciju prenosi Manuel Adalid mlađi, koji ostaje posvećen daljoj promociji imena ESTEVE u celom svetu. To takođe znači uključivanje novih tehnika i dizajna, prilagođavanje procesa izrade instrumenata zahtevima savremenog tržišta, uz zadržavanje duha zanatske tradicije. Tim od 52 majstora je najveće bogatstvo ESTEVE-a. Njihovi majstori dele zajedničku strast prema gitari i godine iskustva u izradi vrhunskih instrumenata. Oni vole svoj rad i ponosni su na svaki instrument koji završe! ESTEVE gitare su međunarodno poznate po odličnom zvuku, kvalitetu izrade i finalnoj obradi. ESTEVE instrumente karakteriše 
kombinovanje najboljih materijala u izradi. ESTEVE gitare imaju zvuk španske duše i muzičare inspirišu svojim karakterom, lakoćom sviranja i čistoćom zvuka. Slike koje ćete pronaći na ovim stranicama ponosni su dokaz drevne umetnosti majstora koja živi u ESTEVE gitarama. Za majstore radionice ESTEVE postoji samo jedan važeći način konstrukcije gitare. Nasledili su tehnike iz duge tradicije graditelja. Učinili su ime Guitarras Esteve brendom visoke vrednosti i prestiža. Prilikom izrade gitare, prvo se priprema gornja ploča (kedar ili smreka), implementira karakteristična drvena rozeta i sistem letvica (u zavisnosti od vrste konstrukcije). Zatim se gornja ploča spaja sa vratom. Stranice tela gitare se pažljivo greju, savijaju i spajaju sa štiklom pre nego što se zalepe za gornju ploču. Drvene obloge koje pomažu da se gornja i donja ploča čvrsto zalepe za stranice se nalaze na unutrašnjim spojevima. Gitara se vezuje kanapom da bi zadržala oblik dok se suši lepak. U zavisnosti od modela koriste se različite vrste drveta. Kada se osuši lepak postavljaju se ukrasne lajsne, grifplatna, pragovi i kobilica. Sledeći proces je lakiranje i sušenje na određenoj vlažnosti i temperaturi. U koliko je završna obrada francuska politura umesto laka, gitare se šalju u jednu od dve radionice za francusku polituru koje jedine imaju zvaničnu licencu za taj proces u celoj Španiji. Završni proces je postavljanje mehanizma za štimovanje i žica. 

Esteve gitare izrada

ANTONIO PICADO

Antonio Picado iz mesta Berga u blizini Barselone je posvetio svoj život izradi vrhunskih koncertnih gitara.

Antonio Picado je poznat po gitarama izuzetno balansiranog zvuka, fantastičnih boja i projektivnosti zahvaljujući posebnoj konstrukciji koju je razvio uporedo sa Manuelom Contrerasom.

Njegov sistem Double Top (D.T) donosi masivniji ton, dublju rezonancu, glasnoću i duže trajanje tona u odnosu na standardnu Torres konstrukciju.  

Poslednjih godina glavnu ulogu u izradi koncertnih gitara je preuzeo Angel Genis, dostojni naslednik majstora Antonia.

Antonio Picado radionica

MANUEL ADALID

Manuel Adalid Balbuena, rođen 1951. godine u Valensiji, odrastao je u radionici dva velika majstora, svog oca Manuel Adalid Lazara i njegovog saradnika Don Antonija Monforta.

Gledajući njih učio je tajne zanata. Zbog velikog kapaciteta i izuzetnog rada, 1980. godine je preuzeo radionicu. Svojim iskustvom, velikim znanjem i opsežnim studijama razvijenim u istraživanju gitare, dobio je zvanje Master graditelja.

Trenutno na međunarodnom nivou predaje o sistemima španskih konstrukcija i novim tehnologijama primenjenim u izradi klasične gitare. Među širokim spektrom koncertnih gitara bez sumnje se ističe model La Catedral. 

Manuel Adalid model La Catedral predstavlja vrhunac majstorske izrade koja u sebi objedinjuje dugogodišnju tradiciju i iskustva najboljih španskih majstora, inovativne tehnike i akustička saznanja uz primenu najplemenitijih vrsta drveta. Konstrukcija je obogaćena novim elementima čija je uloga da ponište suvišne frekvencije koje su u manjoj ili većoj meri prisutne kod svih instrumenata. Kristalno čist i prefinjen ton uz impresivan i bogat zvuk čine ovaj instrument umetničkim delom.

Manuel Adalid izrada gitara

JUAN HERNANDEZ

Juan Hernandez Iranzo je rođen u Turisu (Valensija) 1948. O izradi gitare je počeo da uči sa 15 godina u radionici Esteve. U istoj radionici je dobio prvi posao i kasnije postao glavni majstor.

Zajedno sa još četvoricom zanatlija ponosno predstavlja izvanredne modele gitara, ručno izrađene sa velikom pažnjom i strpljenjem.
Za njihovu izradu koristi samo najplemenitije drvo.

Uvek koristi tradicionalni španski sistem u izradi gitara.

Juan Hernandez Izrada gitara